Apple skulle kunna köpa halva mobilbranschen

Apple kassa50 procent av vinsten på marknaden och en kassa på över 70 miljarder dollar (eller 450 miljarder kronor) gör att Apple är i en dominerande ställning när det kommer till mobilbranschen. Undersökningar som gjorts i början av året visade vilka konkurrenter som Apple skulle kunna köpa rakt av och det är inga små aktörer på marknaden. Samsung, Sony Ericsson och LG skulle landa på ungefär 66 miljarder och ändå hade det funnits 4 miljarder dollar kvar efter uppköpet för Apple.

Bara Samsungs mobildivision, som många gånger utpekats som Apples främsta konkurrent på marknaden, är enligt den undersökning som gjorts värd 53 miljarder dollar, och då är det marknadsvärdet för företaget som dessa siffror avser. Även Samsung har en dominerande ställning där HTC, som är tvåa på listan, nästan når upp till 25,4 miljarder. För att få ett snabbt grepp på hur stora Apple är kan man göra jämförelsen att Apple just nu är värda lika mycket som alla deras konkurrenter sammanslagna när det gäller vinsten på mobilmarknaden. Då pratar vi inte bara om de stora konkurrenterna som Samsung, HTC och Nokia utan också om mindre spelare som Sony Ericsson och Motorola som ”bara” har ett marknadsvärde på 4,2 respektive 3,0 miljarder dollar.