Fixa 4G till iPhone 5 I Sverige

När iPhone 5 lanserades i Sverige var det många som blev besvikna på att det inte fanns stöd för 4G nätet. Inte minst mobiloperatörerna i Sverige, som satt med licens för nätet för att kunna köra detta på iPad-modellerna. Om det rörde sig om en miss av Apple eller en alltför ny teknik för att stödjas är ännu oklart. Det stod dock klart att telefonen i sig hade stöd för 4G men att detta stöd inte var aktiverat.

4G iPhone 5 SverigeGenom så kallad jailbreak, där användaren kan förändra mjukvaran i en Apple enhet, lyckades användare komma åt att ansluta till 4G-nätet. Många operatörer var säkert också sugna på att genomföra ändringen, men jailbreak är inte ett rumsrent sätt att lösa problemet på och man var tvungen att hålla sig till Apples standard. När den nya iOS versinon 6 släpptes fanns det operatörer med på listan som nu kunde köra via 4G-nätet men till mångas besvikelse så var inte Sverige med på denna lista.

Eftersom Danmak var med på listan kopierades inställningarna för det danska telenätet och modifierades till att stämma överens med det svenska telenätet. Efter jailbreaken applicerades dessa i operativet och spärren som låg i iOS 6 för att ansluta till 4G-nätet lyftes bort. Detta trots Apples varningar om att jailbreak och modifieringar i operativsystemet kan påverka garantier och göra telefonen ostabil. När det gäller ostabilitet i telefonen finns inga uppgifter. För modifieringen som gör att 4G-nätverket kan nås finns däremot bekräftelser, bland annat från Stockholm, att användare har lyckts köra via Telenors 4G och enligt utsago nått en överföringshastighet om 99 mbit per sekund. Eftersom det rör sig om en jailbreakad telefon och med modifieringar som ligger utanför standardiserade lösningar är det få officiella källor som bekräftar, men det är också få som dementerar. Nu återstår att se om Sverige får vara med i nästa uppdatering som Apple släpper för iOS och får köra 4G på riktigt.